|
Agar-agar kelapa muda yang sentiasa jadi rebutan dalam rumah we ols ni :) |
|
Pandangan dari sisi. Macam ada dua lapis gitu kennn ? :) |
BAHAN-BAHANNYA :
--------------------------
1 peket agar-agar tali (10 gram).
2 biji kelapa muda.
*Air kelapa campur air biasa jadikan hingga cukup 6 gelas.
Isi kelapa muda (sebanyak yang boleh diperolehi dari dua biji kelapa muda tu).
Gula secukupnya.
CARA-CARANYA :
-----------------------
1) Rendam agar-agar selama lebih kurang 1 jam.
2) Tapi air kelapa tadi, pastikan isinya telah diasingkan dan tiada sisa sabut kelapa di dalam nya.
3) Masak 4 gelas air dalam periuk, kemudian masukkan agar-agar, dimasak sehingga hancur.
4) Apabila agar-agar dan gula telah hancur dan sebati, masukkan air kelapa tadi.
5) Di dalam loyang, taburkan isi kelapa muda yang sudah dipotong atau digunting kecil-kecil.
6) Tapis larutan agar-agar ke dalam loyang yang tadi.
7) Biarkan agar-agar sejuk, kemudian baru dimasukkan dalam peti sejuk.
|
Haa, ni gelas yang Dura gunakan dalam resipi ni. Tingginya 5 inchi. |
#BlogDuraNorell #DuraNorellsRecipe #FoodReview #FoodBlogger #LifestyleBlogger #ParentingBlogger #KelabBloggerBenAshaari #KBBA9 #BloggerMalaysia #ResepiAgarAgarKelapaMuda #ResepiAgarAgarSedap #ResepiAgarAgarMudah #ResepiAgarAgarSimple #HomemadeCoconutJellyRecipe #SimpleCoconutJellyRecipe #MakananMalaysia #MalaysianFoodBlog #WAHM #Mompreneur #IbuTunggal