Buku Sekolah Tahun 2 Untuk KakLong

BlogDuraNorell - The Zizis and Me | Buku Sekolah KakLong | http://dnorell.blogspot.my | dura.norell@gmail.com | Kelab Blogger Ben Ashaari KBBA9 | Blogger Malaysia
Nampak tak? Dura yang bersemangat bawa beg sekolah hehe :p


Alhamdulillah. 

Last week, sempatlah Dura pergi beli buku sekolah Kak Long untuk Darjah 2 tahun depan. Kene lah bawa 3 serangkai sambil ditemani oleh emak. Kalau tak, takde sape yang nak tolong tengok si kocik AbangYan tu, mau dia buat tawaf keliling sekolah nanti :p
Actually, ni 1st time lah Dura pergi beli buku sekolah anak. Dulu arwah yang pi belikan. Dulu Dura tak pernah tanya pun kat arwah berapa RM semua buku tu. Tau-tau je dah bawa balik rumah dah huhu. La ni, den sendiri kene uruskan belanjawan keluarga. Rasa berpeluh aje tiap kali nak keluarkan duit :(

Sampai je kat kedai buku, Dura pun minta list untuk Darjah 2.. Ingatkan nak skip apa-apa yang boleh. Tapi rupanya, dia dah siap-siap asingkan buku yang wajib dan yang additional. Lepas Dura cek, cek, cek.. Tick, tick, tick kat list buku tu.. Then Dura minta staff tu tolong berikan semua buku yang Dura tandakan tu..

BlogDuraNorell - The Zizis and Me | Buku Sekolah KakLong | http://dnorell.blogspot.my | dura.norell@gmail.com | Kelab Blogger Ben Ashaari KBBA9 | Blogger Malaysia
List buku untuk Tahun 2 di SKTS


So, inilah dia, buku tulis atau buku rampaian yang wajib beli untuk Tahun 2 di SKTS.

BlogDuraNorell - The Zizis and Me | Buku Sekolah KakLong | http://dnorell.blogspot.my | dura.norell@gmail.com | Kelab Blogger Ben Ashaari KBBA9 | Blogger Malaysia
Colorful gitu buku tulisnya tu :)
                                   
Ini pula buku aktiviti. 
Tapi kan.. rasa macam ada yang tak cukup aje. Sebab Dura takde jumpa buku aktiviti Bahasa Arab dalam list buku, yang ada Buku Jawi aje. Buku Pendidikan Kesihatan dan Pendidikan Muzik pun takde. Tapi kalau Buku Teks, ada pula untuk Bahasa Arab, Pendidikan Kesihatan dan Pendidikan Muzik. Acane tu??? Hmmm, disebabkan dah sampai rumah baru Dura perasan hal ni, so, len kali ler Dura pi kedai buku tu tanya semula pasal ini.

BlogDuraNorell - The Zizis and Me | Buku Sekolah KakLong | http://dnorell.blogspot.my | dura.norell@gmail.com | Kelab Blogger Ben Ashaari KBBA9 | Blogger Malaysia
Ini je buku aktiviti yang ada dalam senarai buku tu.
BlogDuraNorell - The Zizis and Me | Buku Sekolah KakLong | http://dnorell.blogspot.my | dura.norell@gmail.com | Kelab Blogger Ben Ashaari KBBA9 | Blogger Malaysia
Buku Jawi pun ade dalam senarai. Tapi tiada dalam bentuk Buku Teks. Tapi Dura beli jugalah, mana tau betul nak guna. Kalau tidak, guna kat rumah pun okeh dah..


Ini pulak buku teks untuk Darjah 2. 
Semua Dura dah siap balut dah. Cuma, mana-mana yang kulit bukunya dah rabak, Dura kene repair sikit-sikit sebelum balutkan kulitnya. Tapi ada yang kulitnya barai habis! Langsung takde kulit belakang, kulit depan pulak tinggal separuh. Aiiyarkkk!! Berpeluh Dura salotape kan dulu kulitnya kasi cantik, dan lepas tu, Dura salotape lagi semua kulitnya kasi nampak berkilat macam pakai pembalut hehe Bijak tak??? Heheh

BlogDuraNorell - The Zizis and Me | Buku Sekolah KakLong | http://dnorell.blogspot.my | dura.norell@gmail.com | Kelab Blogger Ben Ashaari KBBA9 | Blogger Malaysia
Ini antara buku teks yang cantik yang Kak Long dapat :)

BlogDuraNorell - The Zizis and Me | Buku Sekolah KakLong | http://dnorell.blogspot.my | dura.norell@gmail.com | Kelab Blogger Ben Ashaari KBBA9 | Blogger Malaysia
Ini pula Buku Teks yang sudah barai kulit depan dan belakang.
Takpe lah, janji ilmu yang diperolehi penuh barokah ye dak :)
                                    
Banyak juga lah buku-buku nya. Entah camno lah jadualnya tahun depan. Masa Darjah 1 dulu, ada masa sampai beg nak terkoyak sebab bawa buku banyak. Itu dah ikut jadual dah tu. Kesian kadang-kadang tu bila tengok dia bawa beg. Tapi, Alhamdulillah. KakLong tak merungut. Baik anak Mama ni kan :)

Jadi, untuk keseluruhan buku tulis dan buku aktiviti ini yang Dura beli ni, jumlahnya adalah RM80+. Buku teks adalah percuma, tapi percuma untuk pinjam aje :p Wallahualam kalau cikgu ada minta buku tambahan lain pula nanti. Tapi insyaAllah, untuk pelajaran dan ilmu anak-anak, Dura cuba usahakan untuk mereka :)


Popular posts from this blog

Whatsapp Blue Tick : Apa Maksudnya?

Yeeehuuuu!!! Dexandra Perfumes dah restocked!!

I LOVE LOVE LOVE DEXANDRA PERFUME!