Ramadhan Al-Mubarak 2015


Assalamualaikum.

Hari ni dah hari ke5 berpuasa, Alhamdulillah. Syukur padaMu Ya Allah.
Lambat sikit entry kali ni, sebab time puasa Dura selalu ada seriau sikit..

Dura tiap kali hampir nak puasa, risaukan pasal breastfeed. Daripada zaman KLong, KNgah.. Now zaman AbgYan pulak. 
Sebabnye AbgYan walaupun dah umur 17 bulan, tetapi dia punya obses nak bergayut tu sebijik macam KNgah masa kecik; yang sangat buatkan Dura letih dan kadang2 rasa nak nangis.

Masa zaman KNgah dulu, Bf sampai umur 2 1/2 tahun. Bayangkan, dia boleh main lari2 dengan KLong dia, bila dia dahaga bukan cari air masak, tapi nak Bf. Wah!! Serius haru rasa hidup masa tu.. 

Kalau setakat time nak tido aje okey la kan? 
Ni siang malam pagi petang, pendek kata 24j, tak kira masa, asik nak Bf aje. Letih giler badan. Masa tu time puasa, memang letih giler, kene pulak masa tu gastrik teruk, perrghhh.. Pukul 10am je dah rasa angin dalam perut, pastu langsung takleh nak cakap banyak, rasa macam mulut penuh angin huhu. 
Hubby kata, kalau tak larat, takyah ler puasa. 
Memang ler, tapi tetap kene ganti puasa juga kan.. So, Dura puasa penuh juga.. Alhamdulillah, berjaya habiskan Ramadhan dengan sempurna.

Tahun ni. Alhamdulillah. Takde gastrik. Tapi dugaan lain pulak. AbgYan yang 1/2j sekali asik nak Bf.. lagi sekali.. rasa adoyai.. penatnya badan.. rasa kekeringan.. Walaupun AbgYan dah lamat start makan, tapi dia masih rasa macam baby, nak non non non tiap2 masa. Pastu kene pulak tahun ni KLong dan KNgah dah start sekolah. So Dura kene hantar dan ambik dorang kat sekolah. Kerja turun naik tangga sambil dukung AbgYan hari2.. huaaa.. gigil kaki wooooo....

Kalau hari biasa, Dura berpeluh giler pastu kaki gigil tiap kali sampai rumah sebab dukung AbgYan naik tangga.. Bila time puasa, bukan takat kaki aje gigil, tapi rasa mood out sebab keletihan teramat sangat. Boleh aje suruh AbgYan jalan naik tangga slowly, tapi lambat giler lah.. 1/2 belum tentu sampai rumah.. lagi ler buang masa.. huhu

Kali ni rasa, paling mencabar antara tahun2 sebelumnya. Tapi so far, Alhamdulillah, walaupun minda rasa penat, Dura tetap tekadkan semangat nak habiskan puasa. InsyaAllah, dugaan tu besar juga. Tapi Dura pun yakin juga, Allah SWT takkan duga sesuatu yang tak mampu dihadapi. Antara kita nak atau tak aje.

So, selamat berpuasa kepada seluruh muslimin dan musliman. Dura berdoa tahun ni lebih sempurna puasa dan amalan dari tahun-tahun sebelumnya. InsyaAllah.
Amin.

Popular posts from this blog

Whatsapp Blue Tick : Apa Maksudnya?

Yeeehuuuu!!! Dexandra Perfumes dah restocked!!

I LOVE LOVE LOVE DEXANDRA PERFUME!