Posts

Showing posts from 2015

Tiga Serangkai dan Mama yang penat giler!

Image
Honestly, sejak start sekolah after raya, Mama and KLong penat giler. Hmm.. Actually AbgYan and KNgah pun penat gak.. Sebab, KLong practice main netball pagi and petang!! Baru tadika, tapi training dia maaakkk oihh.. macam dah sekolah menengah! huhu
Before this Dura ada sebut yang KLong terpilih untuk main netball kan. Actually, tu hanya latihan biasa untuk tengok progress any student yang betul-betul layak untuk jadi actual pemain netball. Yang sebetulnya, pemilihan tu bukan untuk pertandingan antara sekolah, tapi mewakili daerah! Amboi! Kan? huhu

Selepas pemilihan akhir depan Guru Besau dia tu, chewahh hehe.. Akhirnya KLong terpilih jadi GS (Gol Shooter). Dua orang kawan dia tu lupa pulak Dura nak tanya cikgu hehe.. KLong jadi GS sebab tingginya tu yang terlebih saiz hehe..  Tapi tinggi ke rendah, yang penting, kalau jadi GS, kene aim and shoot betul2, baru ler menang yer dak.. Kalau setakat tinggi, tapi shoot tak pernah masuk, takde harapan juga.. Tapi setakat ni Alhamdulillah.. D…

I LOVE LOVE LOVE DEXANDRA PERFUME!

Image
Pernah rasa nak pakai original perfume banyak-banyak tapi terpaksa juga berkira-kira spritz sebab takut cepat abes? Me too! But now not anymore :)

Buat pertama kalinya, Dura boleh gunakan perfume ni sesuka hatinya hehe 
Sebelum ni, masa pakai original reject perfume, walaupun harganya dah cukup murah RM160 sebotol compare to retail price di outlet, tapi masih lagi rasa sayang je nak pakai banyak-banyak spritz sehari. Kalau setakat dok rumah je, biasanya 1-2 spritz je dah cukup, melainkan lepas masak ada aroma ikan or ayam goreng melekat kat baju.. then lepas mandi and tukar baju barulah get another spritz :)
Tapi sejak ade Dexandra ni.. Perangai 'membazir' sukar dibendung.
Membazir camne tu?

Haa, dulu bila time outing baru la dapat lepaskan gian spray banyak-banyak. Tapi sekarang ni, bukan Dura je 24 jam berwangi-wangi, tapi satu rumah pun sekali wangi haha..
Memang tak kasi can punye. Walaupun dok rumah, spray je berapa banyak kali pun.

Tiap pagi mesti spray kat hall dan bil…

Ramadhan Al-Mubarak 2015

Image
Assalamualaikum.
Hari ni dah hari ke5 berpuasa, Alhamdulillah. Syukur padaMu Ya Allah. Lambat sikit entry kali ni, sebab time puasa Dura selalu ada seriau sikit..
Dura tiap kali hampir nak puasa, risaukan pasal breastfeed. Daripada zaman KLong, KNgah.. Now zaman AbgYan pulak.  Sebabnye AbgYan walaupun dah umur 17 bulan, tetapi dia punya obses nak bergayut tu sebijik macam KNgah masa kecik; yang sangat buatkan Dura letih dan kadang2 rasa nak nangis.
Masa zaman KNgah dulu, Bf sampai umur 2 1/2 tahun. Bayangkan, dia boleh main lari2 dengan KLong dia, bila dia dahaga bukan cari air masak, tapi nak Bf. Wah!! Serius haru rasa hidup masa tu.. 
Kalau setakat time nak tido aje okey la kan?  Ni siang malam pagi petang, pendek kata 24j, tak kira masa, asik nak Bf aje. Letih giler badan. Masa tu time puasa, memang letih giler, kene pulak masa tu gastrik teruk, perrghhh.. Pukul 10am je dah rasa angin dalam perut, pastu langsung takleh nak cakap banyak, rasa macam mulut penuh angin huhu.  Hubby kata, kalau…

Yeeehuuuu!!! Dexandra Perfumes dah restocked!!

Image
Serius, Dura sangat hepi sebab Dexandra dah restocked. Almost few weeks juga customer dok tertunggu-tunggu perfumes Dexandra ni sebab SANGAT.. diulang.. SANGAT FAST SELLING. Baru aje dipasarkan dalam bulan March 2015.. now demand sangat-sangat tinggi.. 
Kepada anda yang masih tak tau apa itu Dexandra.. Meh Dura citer sikit.. Dexandra Inspired Perfumes ni adalah perfume 100% keluaran bumiputera muslim dan kandungannya adalah 100% dijamin halal. So, anda boleh bawa solat TANPA was-was..
Ehh.. takkan sebab tu aje jadi FAST SELLING tak hengat?? Of coz ler tidak wahai readers semua.. Yang menjadikan Dexandra ni terlajak laris lebih dari pisang goreng cheese adalah sebab : - BAU 99% like original perfume  -LONG LASTING iaitu ketahanan bau perfume mencapai 8j, kalau bau badan serasi dengan perfumes, lebih 8j pun mau perfume lekat kat badan tau. -PATI WANGIAN EDP, tahan lama melebihi any Dubai atau inspired perfume lain, sebab itu Dexandra ni ade kelasnya tersendiri.. Dura bukan cakap kosong hokehh.…

All the best Maksu..

Image
Dah lebih seminggu adik bongsu Dura jadi orang Pahang. Huhu.. Actually nk taip panjang2 pun kureng mood, sebab rasa tak sonok Maksu (panggilan AbgYan untuk maksunya) takde kat rumah opah nanti..
Maksu kawan bek AbgYan. Tiap kali kitorang balik rumah opah (Mak Dura), AbgYan asik berkepit dengan Maksu aje. Asal Maksu bangun aje, AbgYan minta dukung.. Kalau Dura solat atau buat terapi, Maksu yang tlg jaga AbgYan. Kalau time Maksu makan, AbgYan minta dok atas riba, pastu Maksu suapkan AbgYan makan.. Dengan opah pun AbgYan tak serapat itu, padahal opah yang tolong Mama jaga AbgYan masa dalam pantang tau huhu..
Huaaa.. Sdey.. Maksu dah start belajar kat UitM Pahang. Dura banyak kali gak kasi hint kat Maksu soh amik Matrikulasi Selangor yang dia dapat sebelum dapat offer U tu.. Tapi berkeras jg dia nak pi Pahang..'Bila lagi nak pi Pahang klo bukan time belajar ni' katanyer lah.. Bukan ape, rasa sangat jauh, 3 jam perjalanan, pi aje.. Balik 3jam, dah 6j atas jalan... Jauh la tu kan huhu…

Cuti Sekolah Yang Tak Berapa Cuti

Image
Wahhh.. seronoknya cuti sekolah!! Sebab tak payah start engine kete hantar anak pi sekolah pagi-pagi, pastu noon pi ambik pulak anak2 kat sekolah.. haha.. Tapi rupanye, cuti sekejap aje.. Sebab KLong ade training sukan kat sekolah.. Kene juga hantar tiap2 pagi macam selalu huhu.. Macam dah besau aje kan ade training time cuti sekolah ni Haha.. Actually Cikgu Su pilih KLong and beberapa lagi kawannya yang lain jadi wakil sekolah tadikanya untuk acara sukan buka sekolah nanti. Kiranya lawan sekolah tadika lain ler.. Chaiyo! haha
Hmm.. Sunburn juga ler muka anakku training di bawah cahaya matahari yang penuh Vit D tu hehe Tak per lah.. As long korang menang cukup ler wahai anakku.. hehe.. KLong aje jadi wakil, KNgah sebab baru umur 5thn, so, kira tak valid ler kalo jadi wakil. KLong pun kemain suka tiap hari datang sekolah pakai baju sukan aje, pastu buat exercise, then terus practise sukan.. 
Ha, masa mula2 dia training, Dura tanya.. Cikgu ajar main sukan ape tadi.. KLong kata, cikgu a…

Happy Birthday KLong and KNgah..

Image
Alhamdulillah. Last week, on 21st May 2015, berjaya juga mengadakan birthday celebration untuk KNgah and KLong di sekolah tadikanya. Actually it's a belated birthday to both of them. Tapi sebab dah sekolah berdua, Appa kata kene organize one birthday party aje, kene jimat, especially zaman GST ni ahaha. Then, nak tunggu pulak waktu lapang cikgunya, baru ler dapat buat celebration ni.
Actually this is just a simple celebration for my dotters. Well, bertuah ler budak2 ni sambut birthday kat sekolah.. Dura masa kecik2 dulu mana ade sambut kat sekolah. Buat birthday pun tumpang sekaki dengan cousin kat kampung, itupun sebab jarak kelahiran kitorang 1 minggu aje hehe.. Ade ler sambut sekali dua.. pastu takde dah.. pasal dah besau haha..

Udah lama budak2 ni minta kek Frozen, especially bila kawan2 nye yg sambut birthday kat sekolah sebelum ni bawa kek Frozen juga. Gigih la budak2 ni pujuk rayu Appa nak kek Frozen juga.. Gigih juga la Appa berjanji nak belikan kek Frozen time birthday doran…

Selamat Menyambut Israk & Mikraj 2015 (27 Rejab 1436H)

Image
Assalamualaikum.
Selamat menyambut Israk & Mikraj 27 Rejab 1436H kepada semua muslimin dan musliman. Semoga kita sentiasa mengambil pengajaran daripada perjalanan dan pengalaman yang ditempuhi dan dilalui Nabi Muhammad SAW, kekasih Allah SWT. Tinggal beberapa minggu sahaja lagi kita akan menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak. Jadi marilah kita bersama-sama bermuhasabah diri, membuat perubahan kepada lebih baik, agar bulan Ramadan kita lebih dirahmati dan seterusnya nilai positif sentiasa berterusan dalam diri kita. Amin.





AlFatihah.. Kembalinya TGNA ke rahmatullah..

Image
Assalamualaikum.
Sejujurnya, walaupun tahu TGNA ni sedang sakit (sebelum ini), tapi berita pemergiannya ini sangat-sangat mengejutkan. Lebih menyedihkan Allahyarham kembali kepada penciptanya pada malam Jumaat, hari yang terulung dari segala hari.
Semoga perjalanan Allahyarham selepas ini dipermudahkan oleh Allah SWT. Lihat sahaja betapa ramai yang menyayanginya, puluhan ribu rakyat bersama-sama tunaikan solat jenazah. Semoga Allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.
AlFatihah.






Salam Maulidur Rasul 1436H / 2015M

Image
Salam Maulidur Rasul 1436H / 2015M kepada umat Islam seluruh dunia. Selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Tiadalah Kami mengutus engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi Rahmat bagi sekalian alam Quran surah al- Anbiya: 107

Goodbye 2014..Welcome 2015!

Image
Assalamualaikum.. A very 1st day in a new year 01.01.2015.. Today Dura nak recap tentang few but important and memorable thing to be remembered as long as I breath :)

Well.. 2014 is a comeback for me in a business. As a mompreneur.. Seriously, Dura been tired for awhile sebelum ni, especially masa tengah preggy AbgYan, Dura stop biz for a year.. Tapi during that time, kepala otak ni tak pernah berhenti pikir biz biz dan biz.. I'm really in love with biz.. Not really talking about money, but its about I'm doing something else at home instead of being a bare housewife. But the truth, if I was given a chance to pick a career, Dura still pilih untuk jadi a mompreneur. Take care my childs on my own at home sambil berbisnes untuk kembangkan minda. 
Yes, it is important sebab dengan adanya customer, or even potential buyer yang banyak bertanya tapi tak pernah beli.. surirumah at least meningkatkan keyakinan diri untuk terus maju, lebih proaktif dan berpengetahuan and of coz, barulah ki…