Wow wee.. Mama seriously busy!!!


Assalamualaikum semua.. Waaaa.. kali ni memang Dura really really really busy.. 


1st sebab business lah op kos.. Dura dah create new biz Instagram dan Fb Page untuk business. Apart of it, Dura nk built e-commerce untuk customer beli secara online. Ye lah, ada customer suka tanya: ada catalog tak nak tengok2? Bila soh tengok kat IG, katanya payah nk refer one by one camtu. So, as an alternative, Dura own an e-commerce store; tapi yang harunyer, sampai la ni tak sempat nak buat sebab masa masih belum mengizinkan especially dengan AbgYan yang tangannye suka benau mencekau keyboard ni huhu.. tak jadi semua keje Mama ni time AbgYan bangun tidur.

Tapi apa-apa pun, u olls boleh follow biz Dura di:
IG : theglitzbeauty
Fb Page: http://facebook.com/theglitzbeauty
E-store: http://theglitzbeauty.com (yang ni memang belum bergerak lagi)

Bday Boy AbgYan 1yo

Sebut pasal AbgYan.. My bujang baby boy ni baru aje sambut birthday 1 thn. Tak sangka sungguh, dah setahun Mama jaga AbgYan.. sambut bday kat rumah opah.. later Mama update pic AbgYan bday boy lam blog Mama ye :) Tapi yang kelakar, masa bercuti kat rumah opah (My mom) almost 2 weeks, AbgYan rupanya dah pandai menari.. haha.. pastu bila PakNgah buat bunyi lagu, AbgYan joget-joget tepuk tangan.. haha.. pastu berjalan bukan men lagi macam The Snail is Fast. Nantilah.. ada masa boleh hapdet citer AbgYan.

KLong tahun depan 6yo
Okey.. 2nd thing yang buat Dura busy sekarang adalah KLong dan KNgah.. Next year KLong 6thn, so of coz kene pi tadika.. So, Mama ni gigihlah pastikan KLong tak lupa huruf-huruf, nombor-nombor, eja itu eja ini, supaya dia tak rasa tertinggal bila masuk tadika nanti. Yang probnye, KNgah.. even KNgah tahun depan baru 5 tahun, tapi Appa suruh KNgah pi juga tadika, sbb KNgah ni dia cukup paaaayah bila bab belajar ni.. Banyak sungguh alasan, tak padan dengan umur. 

Last-last, dia cakap: "Mama, adik taknak pegi sekolah sebab adik kecik lagi. Nanti cikgu marah kalau adik tak nak baca." Dalam kepala otak KNgah asik nak main.. main.. dan main.. Tengoklah, sampai sekarang payah bahasa diri KNgah, asik tersasul aje sebut Adik lagi.. 

Then Dura cakaplah: "Pi sekolah pun boleh main dengan kawan, ade ramai kawan, cikgu pun baik, dia tak marah pun kalau tak tau eja, tapi mesti kene pegi sekolah, baru cikgu sayang".
Boleh pulak KNgah jawab: "Kalau camtu adik nak pi sekolah bawak playdoh, main dengan kawan saje. Adik taknak baca buku". 
Ternyata sungguh mencabar tugasanku tahun depan.. camne lah agaknye nanti kan? Tunggu dan lihat aje lah.. 

KNgah yang tersangat panjang akal, manja dan banyak alasan!
Then baru selesai pendaftaran KLong dan KNgah kat Tadika Kemas aje. Dekat aje dgn rumah. Murah, Taraf tadika pun sudah lama diiktiraf. Dura dulu pun Tadika Kemas aje. Umo 4 tahun dan pandai membaca, emak gigih mengajar kat rumah. Tu yg Dura tengah try buat sekarang. Cuma terlambat setahun. KLong kenal huruf umo 4 tahun. Pandai mengeja dan membaca umo 5 tahun. InsyaAllah, next year, mudah untuk KLong adapt dengan pelajaran di tadika. KNgah? Dura masih gagal ajar KNgah, mungkin kene guna approach yang lain dari KLong..

Okeh.. letih sudah menaip.. Nanti later Dura hapdet banyak cerita lain.. nk titun dulu.. nite.. tata.





Popular posts from this blog

Whatsapp Blue Tick : Apa Maksudnya?

Yeeehuuuu!!! Dexandra Perfumes dah restocked!!

I LOVE LOVE LOVE DEXANDRA PERFUME!