Zumba Dance: Syok Menari Sambil Turunkan Berat Badan


Lately ramai pulak yang berkongsi pasal Zumba Dance ni kat Facebook. So, today Dura nak share juga lah dalam blog ni. Actually Dura dah lama minat nak menari Zumba neh.. Tapi bila nak start buat aje kene tunggu mood sampai.. Jadi sampai ke sudah mood tak sampai-sampai.. 

"Zumba is a dance fitness program created by Colombian dancer and choreographer Alberto "Beto" Perez during the 1990s. Zumba involves dance and aerobic elements. Zumba's choreography incorporates hip-hop, soca, samba, salsa, merengue and mambo. Squats and lunges are also included.

Part of the Zumba programs' popularity can be explained by its adoption by celebrities. Jennifer Lopez, Jackie Chan and Kirstie Alley are known to take Zumba classes. Other celebrity fans of Zumba include Eva LaRue, Jennifer Love Hewitt, Natalie Portman, Emma Watson, Victoria Beckham, Halle Berry, Toni Braxton, Nicky Hilton, Shakira and Wyclef Jean."
" -Wikipedia-

Sampailah.. Bebaru neh.. saje dok gugel-gugel youtube mencari Zumba Dance yang best2.. Nak dijadikan cerita.. Selalu instructor Zumba pompuan aje yang Dura nampak.. Yang ni cambest sket.. Lelaki hehehe.. Yang paling best.. Tarian dia makkkk oiii.. Yang pompuan-pompuan kat belakang tu pun tak tergelek cam mamat ni ha.. ahaha.. Tengok dance ke kiri kanan.. chanteq aje lenggoknye.. Terus datang mood nak try Zumba for the 1st time u olls!! Haha..

Masa mula2 pasang Zumba neh.. KLong dan KNgah tanya.. 'Mama nak joget macam pak cik ke?' Haha.. Dorang panggil semua lelaki pakcik.. Kalau pompuan makcik ;p Ye nakkk.. Mama nak joget macam pakcik.. Nak hilangkan lemak-lemak degil yang dah lama berumah kat tummy Mama ni haa.. huhu.. Serius u olls.. nak mencapai 15min pertama tu pun berpeluh gler dah.. tapi sebab syok menari punya pasal.. Ku gagahkan juga lah habiskan 30min.. Pastu pengsan!!

Yang Dura kongsikan ini Zumba Dance untuk beginner tau! Yang ni takde song.. sekadar belajar step by step khusus untuk 1st timer. Tapi u olls buleh aje pasang video ni sambil pasang lagu rancak.. Serius, kaki u olls akan bergerak dengan sendirinya eheh ;)

"Zumba seems to be an optimal fitness choice, mixing cardio intervals with resistance training. Many experts believe that an interval/resistance combination maximizes caloric output, fat burning, and total body toning. Zumba mixes effective body sculpting movements with easy-to-follow, fun dance steps. People seem to forget about working out during a Zumba session, allowing them to exercise longer, and burn even more calories." - Dance.about.com-

Setakat neh baru dapat cuba 2x.. Pas tu mula lah.. kaki menggeletar.. badan sakit-sakit.. yang paling tak leh blah.. sekejapan aje terasa lapo lah pulakk.. huh!! mengada aje lah badan neh.. Kata nak hilangkan lemak.. ni banyak lemak pulak ngengada nak makan lah, lapo lah.. disiplin sket hokehhh!!! Nanti dah cukup seminggu.. Nak timbang.. minta-minta lah ade turun.. 500g pun jadi ler.. sebagai pembakar semangat!! kui kui kui.

U olls ape lagi.. ber Zumba lah dalam rumah sendiri yekk.. Jangan malu jangan segan.. Serius best gler.. Pasang lagu rancak.. lagi lah u olls menari tak hengat orang punya heheh! Kalau dah mahir nanti.. Boleh try Zumba Dance untuk advanced punya pulak.. Ha.. Kalau dah boleh dance yang advanced.. Maka Dura isytiharkan u olls layak masuk 'So You Think You Can Dance Zumba?' ahak ahak .. Chowww dulu...

Popular posts from this blog

Whatsapp Blue Tick : Apa Maksudnya?

Yeeehuuuu!!! Dexandra Perfumes dah restocked!!

I LOVE LOVE LOVE DEXANDRA PERFUME!