Posts

Showing posts from November, 2014

Zumba Dance: Syok Menari Sambil Turunkan Berat Badan

Image
Lately ramai pulak yang berkongsi pasal Zumba Dance ni kat Facebook. So, today Dura nak share juga lah dalam blog ni. Actually Dura dah lama minat nak menari Zumba neh.. Tapi bila nak start buat aje kene tunggu mood sampai.. Jadi sampai ke sudah mood tak sampai-sampai.. 
"Zumba is a dance fitness program created by Colombian dancer and choreographer Alberto "Beto" Perez during the 1990s. Zumba involves dance and aerobic elements. Zumba's choreography incorporates hip-hop, soca, samba, salsa, merengue and mambo. Squats and lunges are also included.
Part of the Zumba programs' popularity can be explained by its adoption by celebrities. Jennifer Lopez, Jackie Chan and Kirstie Alley are known to take Zumba classes. Other celebrity fans of Zumba include Eva LaRue, Jennifer Love Hewitt, Natalie Portman, Emma Watson, Victoria Beckham, Halle Berry, Toni Braxton, Nicky Hilton, Shakira and Wyclef Jean." " -Wikipedia-
Sampailah.. Bebaru neh.. saje dok gugel-gugel you…

AbgYan's Reading Corner..

Image
Lama nyee tak update pasal AbgYan.. Rindu nak tengok AbgYan dalam blog Mama hehe...
Ada satu hobi AbgYan yang Mama sukeeee sangat tengok.. AbgYan suka 'membaca' di Reading Corner, khas Mama buat untuk AbgYan.. Kocik aje tempatnye, kat corner tepi pintu aje. Tapi.. Percaya atau tidak.. Setakat ni AbgYan tak pernah miss visit his Reading Corner daily ;)
Dalam satu hari, kalau bukan sekali, mesti dua tiga kali dia dok situ 'baca' buku.. Walaupun time Mama tengah masak, kalau sampai mood AbgYan nak baca buku, time-time tu lah dia punggah abes semua buku, belek one by one.. Dah abes belek, AbgYan sambung men toys pulak huhu.. Bila Mama tengok buku AbgYan bersepah aje, Mama tau dah.. AbgYan 'dah baca buku tadi'. Sampai KLong asik mengadu aje: "Mama, Abg ni suka sangat sepahkan buku".. hehe.. Takpe.. Bagus lah tu.. Mama doakan semoga berkekalanlah hobi AbgYan ni ye cayang Mama. Sebab Kakaksnye masa kocik pun tak camni huhu.
Amin..

Tazkirah Jumaat: Nasihat Kubur

Image
Nasihat Kubur:
1). Aku adalah tempat yang paling gelap di antara yang gelap, maka terangilah aku dengan TAHAJUD
2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan ber SILATURAHIM.
3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan perbanyak baca AL-QUR'AN.
4). Aku adalah tempatnya binatang-binatang yang menjijikkan maka racunilah ia dengan amal SEDEKAH.
5). Aku yang menyepitmu hingga hancur bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT.
6). Aku adalah tempat untuk merendammu dengan cairan yang amat sakit, bebaskan rendaman itu dengan PUASA.
7). Aku adalah Munkar & Nakir bertanya, maka persiapkanlah jawapanmu dengan perbanyakkan mengucap Kalimah "LAILAHAILALLAH"


~Jika bermanfaat kepada anda, sampaikanlah ilmu ini kepada yang lain kerana ia mungkin bermanfaat untuk mereka juga~

Whatsapp Blue Tick : Apa Maksudnya?

Image
Hi, readers dan customers.. Few days tak update blog. Budak-budak tiga serangkai demam + selsema + batuk. Now, Dura pula batuk.. ohok ohok ohok.. dengar kan, tengah batuk la ni hoho ;p 
Ok, tengah dok tak sihat ni, terkezoot bila tengok kat Whatsapp chat ada warna biru macam kat bawah ni :

Selalunya ada dua tanda tick aje, yang tu fahamlah: 1 tick = mesej dah dihantar 2 ticks = meset dah sampai  (tapi tak boleh agak receiver dah baca ke belum)
Selidik punya selidik, barulah tau, maksud biru tu pula seperti di bawah: 
Personally, Dura 50-50: agree and disagree. 
Kalau setakat antara ahli keluarga, sangat agree. Especially kat hubby. Selalu Dura bising pasal ni ler. Meset dah bertanda DUA ticks, tinggal nak reply OK je. Tapi hubby tak reply. Bila tanya, dia kata keje dah start, so tak sempat nak baca, maka tak der lah reply. Hmm, memandangkan masa tu tak boleh nak cek, terima dan hadam aje lah labu hoho! So, now, no more excuses ye darling ;p Biru means Read (or Ignored) haha!
Tapi kalau bab bus…

Celebrating 30 series ;)

Image
Semalam, hari Jumaat yg paling best.. nape? Sebab semalam was my bday heheh.. Kene pulak hubby off day, mmg syiok arr jadi bday mom ;) Haha, macam ye ye aje kan?
So, tqvm kepada Mak Abah sebab besaukan Dura dari kecik sampai besau. Dari zaman susah hinggalah zaman moderate ni. Even my parents still take care of me macam remaja yg ada anak kecik haha.. Camne tu.. But I just love it.. Nikmatilah kasih sayang parents selagi mereka ada.. Somehow Dura sendiri rasa mcm budak kecik lagi.. yang sebenarnya manja.. heheh


To my hubby juga, tqvm for all by my side all the time.. Kami dah lalui banyak zaman bersama. Dari moderate ke zaman senang, pastu alami pulak zaman kejatuhan sampailah zaman kebangkitan semula ni.. Alhamdulillah, kami sentiasa hadapi bersama dengan tenang. Syukur sangat-sangat padaMu Ya Allah. Satu yang paling penting Dura belajar dari hubby is, future is something we can never predict. Tapi satu aje kita boleh buat untuk dapatkan best future, sentiasa dekatkan diri dan hambakan…